Beer news

Seni Pegan in Gregor Makovec kot prva Slovenca z nazivom Biersommelier

Portar Gastrogurman, 23. junij 2016


Seni Pegan in Gregor Makovec sta prva Slovenca z nazivom Biersommelier, (sommelier za pivo). Peganova in Makovec, sicer soustanovitelja novogoriškega podjetja Beer Pro, sta prestižni naziv pridobila z odliko zaključenem izobraževanju na priznani nemški Doemens Akademie v Münchnu. Prva slovenska pivska someljeja za pivo iz šole Domens-Arte Bier sta prepričana, da bosta s svojim znanjem lahko Slovencem še bolj približala butična piva in prispevala k dvigu kulture pitja piva v Sloveniji.

Naziv Biersommelier akademije Doemens, kjer so se šolali številni svetovno znani pivovarji, je v svetu eden najbolj mednarodno cenjenih nazivov za pravega poznavalca piva in kulture pivovarstva. Peganova in Makovec sta tako prva Slovenca z nazivom Biersommelier akademije Doemens – Arte Bier, njuno podjetje Beer Pro pa prvo slovensko podjetje za uvoz in prodajo piva, ki se lahko ponaša kar z dvema mednarodnima nazivoma Biersommelier.

Izobraževanje je zajemalo teoretični in praktični del: zgodovino pivovarstva, preučevanje glavnih sestavin piva, poznavanje različnih načinov proizvodnje in 96 različnih stilov piva iz vsega sveta. Poučevali so ju o tehniki degustiranja in prepoznavanju nezaželenih okusov »off flavour«, pridobila sta dodatno praktično znanje o pravilnem točenju piva in pravilni izbiri tehnične točilne opreme ter uporabi pravega kozarca za vsako vrsto piva. Izvedla sta celoten proces varjenja piva, pri katerem sta izdelala svojo pivsko karto (meni) za pivnico ter pripravila dogodek na temo piva. Osvojila sta kulinarična znanja o vrstah piva ob določeni hrani. Zadnji sklop izobraževanja je bil posvečen glavnim trendom v pivovarstvu in marketinškim usmeritvam, pogovor pa je tekel tudi o zdravilnem učinku piva. Zahtevni izpit za pridobitev naziva Beersommelier je zajemal vse omenjene sklope, mlada Novogoričana pa sta izpit opravila z odliko.

»Pivo ni samo eno izmed najstarejših pijač na svetu, ki je prispevalo k razvoju civilizacije, ampak je tudi izjemna in raznovrstna pijača, ki se odlično kombinira z različnimi jedmi, lahko jo uporabimo tudi pri kuhi. Je tudi polno vitaminov in mineralov, antioksidantov in vitamina B. V zadnjih letih butična piva pridobivajo na veljavi tudi v Sloveniji, prav zaradi prisotnosti vedno večje ponudbe različnih vrst piva, razvoja mikropivovarstva ter predvsem večletnega oranja ledine z izobraževanjem gostincev, katere poučujemo že 7 let. Ponosna sva na novo pridobljeni naziv, pridobljena znanja pa bova zagotovo uporabila pri nadaljnjem izobraževanju gostincev in natakarjev ter širjenju kulture pitja piva,« je poudarila direktorica podjetja Beer Pro Seni Pegan.

NAZIV BIERSOMMELIER
Naziv Biersommelier nemške Doemens Akademie je v svetu eden najbolj mednarodno cenjenih nazivov za pravega poznavalca piva in kulture pivovarstva. Tečaj traja 2 tedna, vendar imajo udeleženci 6-mesečni razmik za priprave in učenje. Naziv podeljujejo od leta 2014, tako je danes v Nemčiji 1.000 pivskih someljejev, v Italiji 100, v svetu skupaj 2.000. Na tečaju pridobijo udeleženci vsa znanja v povezavi s pivom: od zgodovine, proizvodnje in glavnih osnovnih sestavin, spoznajo vseh 5 pomembnih pivovarniških stilov proizvodnje ter preko vodenih degustacij osvojijo tehniko degustiranja za prepoznavanje različnih vrst piva ter tudi napak oz. nezaželenih okusov. Preizkusijo se v točenju piva, poznavanju in vzdrževanju točilne opreme, izbire pravega kozarca ter izdelajo pivsko karto. Spoznajo tudi tehnike kombiniranja piva in hrane, osvojijo znanja o pivu in zdravju ter vplivu marketinga. Izobraževanje zaključijo z dejansko proizvodnjo piva ter s pisnim in praktičnim izpitom, ki zajema vsa področja znanja.

Vir novice: PR članek B. PRO Distribucija d.o.o.