Pivovarna

CASTRA

Pivovarna Castra, ki jo vodita nadobudna »Ajdovca« Alan in Nejc Majeršič, spada med butične pivovarne. Mlada, zagnana strojnika, ki večino svoje energije pustita v svoji redni službi v lokalnem podjetju s pivovarsko opremo, sta se odločila, da jo morata fizično preizkusiti in iz nje tudi natočiti najboljše craft pivo.
Ideja o pivovarni se je rodila v letu 2015. Med trimesečnim službenim potovanjem po ZDA je Alan kot tehnična pomoč strankam obiskal večje število pivovarn in se nemudoma zaljubil v proces varjenja piva in v življenjski slog pivovarjev. Usodno je bilo poletje 2016, ko sta bila Alan in Nejc na službenem potovanju in sta za ameriški državni praznik 4. julij ob hlajenju z eno boljših ameriških piv sklenila, da po prihodu domov zvarita svoje prvo pivo.
Kot večina homebrewerjev sta kupila že pripravljene pakete na spletu, plastične fermentorje in zvarila svoje prvo pivo. Seveda se jima ni ravno posrečilo, vendar je bilo zadoščenje, ko sta odprla steklenico svojega hladnega hmeljnega zvarka in naredila prvi požirek, dovolj, da ju je pivovarstvo zasvojilo.
Po številnih uspelih homebrewih in številnih pozitivnih odzivih sta se odločila iti stopničko naprej. V jeseni 2017 sta postavila in zagnala pivovarno. Od takrat pa skrbita, da se njuno pivo uvršča med najboljši slovenski craft.