Pivovarna

BRASSERIE DU BOCQ

Vse se je začelo leta 1858, ko je kmet iz Purnodeja Martin Belot prvič zvaril pivo na svoji kmetiji. Sprva so pivo proizvajali le pozimi, saj kmetje niso bili obremenjeni s sezonskim delom. Poleg tega je bilo odkritje izjemno kakovostnega in obilnega vodnega vira v Purnodeju velika prednost.
Pivovarna je kupcem ponudila široko paleto izdelkov, od namiznega do močnega piva skozi vrsto barv, grenkob in okusov. Pivovar je sam zagotovil distribucijo svojih izdelkov v ožjem okolišu. V začetku dvajsetega stoletja je bilo prvič pripravljeno temno visoko fermentirano pivo La Gauloise, trenutno najstarejša blagovna znamka, ki se še vedno proizvaja v pivovarni. To pivo je od samega začetka poželo nedvoumen uspeh.
Pivovarna je bila vključena v delniško družbo v letu 1949. Neodvisna od katerekoli belgijske ali tuje pivovarne pa je v sebi še vedno obdržala pristnost tradicije družinske pivovarne. Leta 1960 so trajno opustili kmetijsko dejavnost in prodajo piva od vrat do vrat. To je bil začetek distribucije v supermarketih in pri trgovcih s pivom. Z obnovitvijo osrednje pivovarne Marbaix -La-Tour leta 1967 je Brasserie du Bocq svoji ponudbi izdelkov dodala dve novi pivi: SAISON REGAL, trenutno pod imenom GAULOISE AMBREE, ki je leta 2013 porodilo idejo za pivi SAISON 1858 in CHRISTMAS REGAL, danes preimenovano v GAULOISE CHRISTMAS. Prav na tej točki se je družina Belot odločila usmeriti svojo proizvodnjo le v izdelavo specialnih visoko fermentiranih piv s sekundarno fermentacijo v steklenici.
Leta 1983 je Brasserie du Bocq opustila koriščenje prostorov v Brasserie Marbaix -La-Tour in celotno proizvodnjo piva vrnila v Purnode, kjer so pivovarno radikalno posodobili. Tradicionalno pivo so začeli izvažati in ta odločitev je prinesla velik uspeh.
Belgijska piva so pridobila velik ugled po vsem svetu. Brasserie du Bocq izvaža predvsem v Francijo, Italijo, Anglijo, Španijo, Švico, Avstralijo, ZDA, Brazilijo, Rusijo, Ukrajino, na Nizozemsko, Finsko, Švedsko, Japonsko, Kitajsko in drugam. V sedmih letih se je proizvodnja podvojila in leta 2018 dosegla 114.683,31 hektolitra. S trenutnim prometom, ki znaša več kot 14,8 milijona EUR, je Brasserie du Bocq ena največjih neodvisnih pivovarn v Valoniji.
Piva, ki jih v Brasserie du Bocq redno varijo in prodajajo, so: BLANCHE DE NAMUR, BLANCHE DE NAMUR ROSEE, BLANCHE DE NAMUR APPLE, BLANCHE DE NAMUR HOP’ N SPICE, GAULOISE BLONDE, AMBREE, BRUNE, TRIPLE BLONDE 10 in CHRISTMAS, SAISON 1858, TRIPLE MOINE, DEUGNIET, TÊTE DE MORT TRIPLE in TÊTE DE MORT RED.