Pivovarna

AUGUSTINER

Zgodovina pivovarna Augustiner ima približno 680 let tradicije in je najstarejša privatna pivovarna v Münchnu. Njeni začetki segajo v leto 1294, ko je bil položen temelj avguštinskega samostana v Haberfeldu. Obstajajo tudi pisni dokazi, da je že leta 1328 znotraj pravkar sezidane stavbe bilo proizvedeno odlično pivo. Tako velja letnica 1328 za leto ustanovitve pivovarna Augustiner, zato je najstarejša med vsemi pivovarnami v Münchnu.
Od prvih dni pivovarna pa vse do sekularizacije leta 1803, ko je z Napoleonovimi reformami večje število bavarskih samostanov prišlo pod državno oblast, so neprestano proizvajali to slavno pivo. Samostan je vodil tako proizvodnjo kot tudi prodajo piva. Vredno je omeniti tudi, da jim bavarski princ ni dodelil le obeh pravic, temveč je tudi izvzel samostan plačevanja davkov. Tako jih je nagradil za njihovo izjemno kvalitetno pivo. Potem ko je država prevzela oblast nad samostanom in ko je bratovščina odčla, je leta 1817 pivovarna bila denacionalizirana ter preseljena na Neuhauser Strasse 275 (takrat št. 27 znotraj Münchenskega centralnega ograjenega področja). Podjetje je ostalo tam do leta 1885, ko je »Stammhaus« postal restavracija, ki jo lahko še danes obiščemo. Sedež pivovarna je postal in ostal »Kellerareal« na Landsberger Strasse (danes od št. 31 do št. 35), kjer je tudi »Bräustüberl«, mednarodno znana gostilna pivovarna Augustiner.
Zadnja selitev se je izkazala za zelo dobro potezo družine Wagner, posebej g. Antona in ge. Therese, ki sta leta 1829 kupila podjetje in ga vodila kot zasebno pivovarno, tako kot so jo vodili tudi vsi njuni nasledniki vse do danes. V poteku zgodovine je pivovarna Augustiner preživela privatizacijo, vojne in večje število razširitev, a nikoli niso pozabili na njeno filozofijo, prav tako je tudi kvaliteta piva je ostala vedno visoka. To je povzročilo, da je pivovarna Augustiner postala pomemben element Münchenske kulture, mestnih restavracij in pivovskih vrtov – predvsem Augustiner Keller in Hirschgarten – lokacija, ki še danes predstavlja tradicionalno kuhinjo in socialno življenje starega Münchna.