BIERSOMMELIER (sommelier za piva)

Biersommelier (sommelier za piva)

Valentino Bruno, Seni Pegan in Gregor Makovec

Seni Pegan in Gregor Makovec

Valentino Bruno

Seni Pegan, Gregor Makovec in Valentino Bruno: solastniki podjetja Beer Pro so z odliko zaključili izobraževanje in pridobili naziv Biersommelier. Šolanje je potekalo od oktobra do februarja na priznani nemški akademiji Doemens Akademie v Münchnu, kjer se je izšolal tudi marsikateri svetovno znani pivovar.

Naziv Biersommelier akademije Doemens je en mednarodno najbolj cenjenih nazivov za pravega poznavalca piva in kulture pivovarstva. Izobraževanje jima/jim je znanje o pivu še poglobilo in izboljšalo na raven najvišje kakovosti. Seni in Gregor sta postala prva Slovenca z nazivom Biersommelier akademije Doemens – Arte bier, podjetje Beer Pro pa prvo slovensko podjetje v uvozu in prodaji piva, ki se lahko ponaša s kar tremi mednarodnimi nazivi sommelier za pivo.

Izobraževanje je zajemalo teoretični in praktični del: zgodovino pivovarstva, preučevanje glavnih sestavin piva, poznavanje različnih načinov proizvodnje in 121 različnih stilov piva z vsega sveta. Poučevali so se o tehniki degustiranja in prepoznavanju nezaželenih okusov »off flavour«, pridobili so dodatno praktično znanje o pravilnem točenju piva in pravilni izbiri tehnične točilne opreme ter uporabi pravega kozarca za vsako vrsto piva posebej. Izvedli so celoten proces varjenja piva, pri katerem so izdelali svojo pivsko karto (meni) za pivnico ter pripravili dogodek na temo piva. Osvojili so kulinarična znanja o vrstah piva ob določeni hrani. Zadnji sklop izobraževanja je bil posvečen glavnim trendom v pivovarstvu in marketinškim usmeritvam, pogovor pa je tekel tudi o zdravilnem učinku piva. Vsa ta znanja bodo uporabili pri nadaljnjem izobraževanju gostincev in natakarjev ter širjenju kulture pitja piva v Sloveniji ter sosednjih državah.

Izpit je zajemal prepoznavo 6 različnih stilov ali vrst piva, ki so bila na prvi pogled zelo podobne zlato rumene barve. Z oceno videza pivske pene, barve, vonja, penečnosti, okusa in pookusa so morali ugotoviti, za kateri stil piva gre. Med njimi so bila piva nizke fermentacije alkoholfrei, light, pils, lager, export in eno visoko fermentirano kristal weizen.

Znanje pivovarja, oprema, higiena, glavne sestavine, skladiščenje, transportne poti distributerjev do končnih potrošnikov in pravilno vzdrževanje točilne opreme so pomembni dejavniki, da pivo ne pridobi nezaželenih in neprijetnih vonjav in okusov (t. i. off flavour). Preizkus je med drugim zahteval, da so prepoznali, kakšen off flavour ima določeno pivo: karton, maslo, klor, plesen, sir idr. Del izobraževanja je bila tudi bolj tehnična snov, in sicer pravilna izbira opreme za točenje piva, različne tehnike točenja in posledice nepravilnega točenja, zaradi česar lahko tudi pivo najboljše kakovosti spremeni okus na slabše.

Drugi del seminarja je potekal v Italiji, kjer so pridobili znanje o kombiniranju piva in hrane. Srečali so se z vrhunskim mojstrom kuhinje in predavateljem ter okusili italijanske specialitete v kombinaciji z različnimi pivi. Slednje je bila zares odlična izkušnja. S pivom lahko kuhamo, mariniramo hrano, hrani lahko dodamo različne sestavine piva – od slada, kvasa do hmelja.

Na izobraževanju se jim je pridružil tudi najboljši pivski sommelier na svetu (po izboru tekmovanja v Braziliji). Udeležence je poučil o pomembnosti izbire pravilnega kozarca za vsak stil piva, saj lahko pivo popolnoma spremeni okus, če je postreženo v nepravem kozarcu. Udeleženci izobraževanja so morali izdelati pivsko karto z izbranimi točenimi in stekleničenimi pivi ter pripraviti dogodek na temo piva, na katerem so predstavili izbrano pivo.

En dan so posvetili varjenju piva in pivo tudi dejansko pripravili: v mlinčku so zmleli ječmenov slad, nato so dodali vodo in kuhali pri različnih stopinjah, da so se sprostili pomembi encimi, pomembni za fermentacijo piva. Slad so prefiltrirali, dodali hmelj ter pivo varili. Nato so odstranili neželene delce smole hmelja in dodali kvas nizke fermentacije. Pivo je še 7 dni fermentiralo ter odležalo na lagerizaciji 4 tedne.

Zadnji sklop izobraževanja je bil posvečen pivu in zdravju: pivo je polno vitaminov in mineralov, antioksidantov, nima holesterola in maščob ter je nizkokalorično. Pivo je tako dobro za kožo in lase, saj vsebuje veliko vitamina B, enkrat tedensko pa priporočajo tudi kopel s pivom.

Na izpitu so udeleženci pokazali znanje vseh teh sklopov, kar je prineslo prinesli skupno oceno. Seni, Gregor in Valentino bodo nova znanja pridno uporabili pri vodenju svojega podjetja Beer Pro, na katerega so zelo ponosni, zagotovo pa najbolj pri nadaljnjem izobraževanju gostincev in natakarjev ter širjenju kulture pitja piva.